Kdo vlastně jsem?

17:36


Některé životní cesty jsou předurčeny, ať chceme, nebo ne. I tak lze běh událostí obrátit ve svůj prospěch. Jenže co dělat, když se dívka ocitne ve střetu mezi rodinou a vlastním srdcem? Upřednostní povinnost vůči svému poslání, nebo půjde za hlasem svého srdce?

Reagan od útlého dětství nezná nic jiného než tvrdou výchovu, která ji zocelila fyzicky i na duchu. Výcvik v boji na život a na smrt je pro ni denní rutinou, stejně jako ovládání všech typů zbraní, které se jí mohou dostat do rukou. Obyčejné starosti teenagera, které k středoškolskému životu sedmnáctileté dívky patří, jí jsou téměř cizí. Neustálé stěhování a lhaní jí to ani neumožňuje. Udržet si všechny od těla, aby neodhalili její tajemství, je pro Reagan důležité, ba dokonce přímo nezbytné. Protože všechno to utajování a výcvik ji vedlo k tomu, aby se jednoho dne přidala k tajné světové organizaci Černí andělé, která má za úkol chránit lidstvo, aniž by o tom samozřejmě vědělo.

Jenže Reagan postupujícím časem, který zbývá do jejího zasvěcení, začíná pochybovat, zda je to právě ona cesta, kterou se chce vydat. Každou změnou identity jako by ztrácela kus sebe, pohřbívala vlastní já, a stávala se pouhou loutkou ve hře lidí mocnějších než je ona sama. Jenže může sejít z předem vyznačené stezky? Ať sebevíc touží po normálním životě a možnosti se rozhodnout, vybrat si dle vlastní vůle je téměř nemožné. 

Hlavní hrdinka Reagan se nepochybně ocitá v nezáviděníhodné situaci. Na jedné straně stojí rodiče, kteří nepřipouštějí, že by se nepřidala k Černým andělům, na druhé je její touha konečně žít jednoduchým životem bez neustálého skrývání, strachu a nebezpečí. Autorce se skvěle podařilo tento vnitřní boj vystihnout s jistou dávkou napětí a s citovou hloubkou. Reagan, i když jí bylo teprve sedmnáct, se jevila jako dospělačka, která ví, co má od okolí očekávat. Nesnažila se svou výjimečnost nadnášet, vyzdvihovat, v podstatě by mohla být obyčejnou holkou s nejlepšími kamarády a možná i s klukem ze sousedství, který se pro ni zdá být něčím víc. Obávala se toho, co ji čeká, přesto se s odvahou stavěla ke svému složitému a nebezpečnému údělu.

Příběh Reagan plyne stejně rychle jako ovládá střelbu z pistole. Stránka střídá stránku, napětí a zvědavost se stupňuje, až dějovost vygraduje do nejvyššího stupně. Užívala jsem si téměř každý řádek, i když jsem se zpočátku zdráhala s hrdinkou naladit na stejnou vlnu. Kniha je svým námětem originální a zajímavá, tudíž v ní lze najít spoustu krásných momentů. Nepochybně dokáže naplnit každou nudnou chvilku. 

Hodnocení: 82%




Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.