Cizinka před kamerou

16:13
Související obrázek

FENOMÉN CIZINKA
Světoznámá série Cizinka začala vycházet v devadesátých letech. Od té doby uteklo spoustu vody a milostný příběh ze Skotska se stal nepostradatelnou součástí knihoven každé ženy. Osudové okamžiky Claire Randallové a jejího milého Jamieho Frasera uchvátily nejedno srdce. Čtenářky po celém světě hltají knihy Diany Gabaldon jako bonbonek, který se lahodně rozplývá na jazyku.

V roce 2014 se tento oblíbený příběh dočkal seriálového zpracování pod stejnojmenným názvem Cizinka (Outlander). Sliboval velká očekávání, která nakonec i splnil, přestože mnoho fanynek se raději drželo knižní verze. 

V současné době běží třetí série, kterou brzy začne vysílat i naše stanice Prima Love. V ději se posouváme o mnoho let dopředu, než jsme mohli sledovat v první a druhé série. Čas i místa se sice střídají, avšak láska mezi Claire a Jamiem přetrvává. 

Nejen knižní, ale i seriálový svět Cizinky je nepochybně chutným soustem, proto se můžeme podívat pod pokličku vzniku seriálu, jeho peripetií i příjemných chvil. Tento pohled nabízí kniha Jak se točí Cizinka, což je oficiální průvodce natáčením první a druhé série.



CESTA NA FILMOVOU OBRAZOVKU
Hned v předmluvě se rozpovídá sama autorka Cizinky o tom, jak přišel první impulz ke stvoření seriálové verze knihy a popisuje  postup, který je ke stvoření takového seriálu vůbec potřeba. Diana Gabaldon se pokoušela prodat práva na knihu již od počátku jejího vydání, což se však podařilo teprve před třemi lety. A že se to čekání vyplatilo, není vůbec pochyb. Stejně jako kniha, musel i seriál postupně dozrát. 

Diana Gabaldon se dennodenně potýkala s dotazy nadšených čtenářů na zfilmovanou verzi Cizinky. Jak autorka, tak i čtenáři by se tomu nepochybně nebránili. Nicméně kniha byla obsahově velmi hutná, tudíž se naskýtala otázka, na kolik by filmová verze byla podobná té knižní. O několik let později se tak objevilo řešení - televizní seriál. A tak započala cesta k seriálu, který brzy uchvátil mnoho diváků.

Hlavním potencionálním problémem bylo dozajista obsazení rolí. Za ty roky si čtenáři vysnili vlastní představu o svých hrdinech, proto bylo  poměrně obtížené tyto představy naplnit i ve skutečnosti. Hledání nebylo vůbec jednoduché, nicméně jakmile přišel na přetřes Sam Heughan, okamžitě se producentům zalíbil, a ještě rychleji byla obsazena role Blacka Jacka. Problém se objevil při hledání hlavní hrdinky Claire, která zosobňovala ten nejpevnější pilíř seriálu. Teprve tři týdny před natáčením se Claire podařilo najít - Caitrionu Balfeovou, která se s rolí ihned sžila.

Průvodce nám dále nabízí nabízí exkurzi při vybírání a vytváření kostýmů a dekorací pro exteriér, který měl výstižně ukázat Skotsko v 18.století, samozřejmě nesmíme opomenout unikátní titulní píseň, která skvěle doplňuje ústřední zápletku seriálu a jeho nezaměnitelnou atmosféru. 


PRVNÍ A DRUHÁ SÉRIE
Najdeme zde přesný popis každé epizody z obou dvou sérií. Od jejího názvu, přes děj až po pestré fotografie, které onu epizodu mapují. Můžeme se podívat i kapitolky Zaostřeno na, kde si podrobněji počteme o daných postavách. Díky podrobnému popisu si můžeme obnovit vzpomínky na všechny události, a taktéž je lépe pochopit či přijít na nějaký nový postřeh. 


••••••

Průvodce natáčením série Cizinka je přínosná kniha zejména pro fanoušky knižní předlohy a především samotného seriálu. Nespočet barevných fotografií v kvalitním provedení dává náhled do zákulisí zpracovávání a tvoření scén, díky kterým lze prozkoumat, co se za výsledkem vlastně skrývá. Pozitivem určitě také je, že si můžeme přečíst, jaký mají na svou postavu názor sami herci, a jak se s ní vůbec dokáží sžít, ztotožnit. Cizinka je v současnosti pojem, a díky seriálu dosahuje ještě většího významu a zájmu, jenž je nepopiratelně zasloužený.


Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit na eshopu Knihy Dobrovský.


2 komentáře:

  1. Ahoj, jsou tam napsaná i místa, kde se natáčelo? Ten seriál miluji a ráda bych navštívila některá místa. Skotsko je úchvatné. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.