Vraždění na irském pozadí

22:53
Oběti se pomalu hromadí. Pátrání po děsivém sériovém vrahovi je čím dál více napínavější a záhadnější. Komisařka Katie Maguirová pomalu odhaluje, že realita je mnohem horší a nebezpečnější...


Krásný slunečný den jedné irské svatby překryje šedivý mrak, který změní veselou atmosféru na ponurou a strašidelnou. Když dojde na tradiční rozkrajování svatebního dortu, nůž narazí na cosi tvrdého. K hrůze všech se ve spodním patře dortu nachází uříznutá hlava místního cukráře, u něhož si novomanželé nechali dort upéct.

Případu se ujímá komisařka Katie Maguirová, která netuší, kterým směrem pátrání vést. Nic nenasvědčuje tomu, kdo a proč chtěl cukráře zabít, natož tak nehumánním způsobem. I když je otázkou, jaká vražda může být slučitelná s lidskostí… Nenalézají se žádné stopy, ani indicie, pouze dohady. Pak však záhadně zmizí další muž. Pozadí vražd se stává stále hrozivějším, nikdo netuší, kdo bude další obětí. Postupně se ukazuje, že spojitost s vraždami má nelítostný a psychopatický gang, Erinští velekrálové, kteří se uchylují k praktikám, které nepřipomínají ani ty nejhorší sny. A jak se zdá, nebojí se ničeho, dopadnout je je téměř nemožné.

Výkupné pro krále je čtvrtým dílem o komisařce Katie, uvědomělé ženě, která má pro strach uděláno. Každý svůj případ řeší s rozvahou, ale když jí do rukou přijde tento, je pro ni velkou záhadou. Po celou knihu lze vidět, jaké obdivuhodné stanovisko k situaci zaujímá. Normální člověk by nejspíše vzal nohy na ramena a se svým strachem a obavami zmizel daleko z dohledu.


Graham Masterton ukazuje svůj mistrný vypravěčský styl v napínavém příběhu. Neustále na čtenáře hrne převratné a překvapivé situace, které lze málokdy předvídat. Spojuje detektivní prvky se strašidelnými a hororovými náměty, které jen těžko nechávají srdce v klidu a tím pádem pozornost není možné udržet ochablou. Stejně jako graduje příběh, stupňuje se i temná atmosféra. Masterton bezvadně vystihuje, jak se může cítit oběť i náhodný pozorovatel. Důvěryhodně odvíjí detektivní linku, která občas hraničí s okrajem lidského rozumu a poznání. Skutečnost na plné čáře překrývá fantazii, i když nic není takové, jak se zdá a mnohdy si čtenář může připadat jako v nemožné imaginaci. Bezútěšnou náladu podporuje krásné a poutavé prostředí, které možná působí mírumilovně, avšak za pomyslnou hradbou se skrývá utrpení a děs…

Mastertonova série o Katie Maguirové obsahuje první snahy o díla, která se věnují krimi zápletkám. Změna žánru se na jeho psaní nijak neodrazila, Výkupné pro krále dokazuje, že je bez problému schopen realisticky zobrazit smrt, násilí a s tím související pocity. Ovšem pro dobré spaní je dobré věnovat se knize spíše v denních hodinách.

Hodnocení: 92%



Recenzi najdete na stránkách Neoluxoru 

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.