Svět vonných esencí

16:47

Hledáte knihu, která opojně zapůsobí na vaše smysly a plně vyvolá představy o smyslných, kořeněných, sladkých i omamných vůních? Kniha Esenciální oleje od A do Z je pro vás tedy tou pravou lahvičkou aromatické esence. 


Esenciální oleje jsou využívány již od dávných dob k ozdravujícím účinkům pro zdraví našeho těla, ale i mysli, kterou pomáhají uvolnit a poskytují jí možnost zklidnění a odpoutání se od stresujících faktorů či denního vytížení. Jejich účinky jsou prokazatelné staletími, kdy byly využívány, ale také oblíbeností, s níž k olejům lidé přistupují. Každá vonná esence má své typické aroma, jež nám může i nemusí blažit smysly, avšak spoustu z nich spojuje podobné užití, tudíž je možné volit léčbu i podle aktivních látek hrající na notu našim čichovým buňkám.

Dnešní aromaterapie se samozřejmě liší od té, co byla v minulosti, kdy byly používány celé rostliny, zatímco dnes se esence vyrábí pouze z výtažků. Nicméně získávání esenciálních olejů se od dob minulých ničím neliší - nejčastější technika je destilace. Jako terapeutická technika se však vyvinula až  na počátku minulého století.

Jednou z výhod aromaterapie je veliká dostupnost olejíčků. Můžeme se s nimi setkat téměř všude, a většina z nich je také sehnatelná za symbolickou cenu. Většinou jsou prodávány ve formě malých lahviček, což však ničemu nevadí, poněvadž k léčbám využíváte pouze minimum, pár kapek má obrovské blahodárné účinky.

Kniha obsahuje podrobné údaje o tom, co vůbec esenciální oleje jsou, přesný popis jejich získávání, a tedy již zmíněné destilace, což jde samozřejmě ruku v ruce s bezpečností užívání. Nenáročně také uvádí různé techniky, jimiž lze esence používat - ať jsou to různé masážní techniky, inhalace, koupele, obklady či mnoho dalších způsobů.

Nejpodstatnější a nejobsáhlejší částí knihy je samotný přehled rostlin, z nichž se oleje získávají. U každé se dozvíte její stručnou charakteristiku, na jaké potíže se olej hodí, respektive dodává pohled na péči o tělo i obličej, což je demonstrováno na konkrétním návodu, jak danou směs či olej vytvořit. Pro rychlejší a přehlednější orientaci jsou oleje rozděleny do sekcí, které odpovídají danému okruhu zdravotních potíží.

Esenciální oleje od A do Z jsou nepochybně přínosnou příručkou pro práci s aromatickými esencemi i a pro jejich správné, a především účinné použití. Efektivní obrázky a krásně grafické zpracování zpříjemňují celkový dojem při čerpání informací z textu, čemuž také nahrává i poměrně skladný rozměr knihy. Na autorce lze vidět odbornost, s kterou k psaní knihy přistupovala. Nesnažila se vytvořit encyklopedii, která by do čtenáře hrnula informace v praxi sotva využitelné, ale sepsala publikaci, která jednoduše poskytuje náhled na ozdravné působení olejů.



Hodnocení: 96 %

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.