Láska ve světě byznysu a rodinných tradic


V prostředí finančního byznysu hraje postavení velkou roli a se snahou prosadit se jde ruku v ruce velké riziko. Avšak jak dalece lze riskovat i v lásce, která zde nemá místo?

V stockholmských finančních kruzích je David Hammar znám jako arogantní a bezcitný uzurpátor, pod jehož vlastnictví spadá společnost Hammar Capital. David je trnem v oku nejednomu byznysmenovi, jelikož se z obyčejných poměrů vypracoval na jednoho z nejbohatších švédských finančníků, a samozřejmě také proto, že se už mnohokrát z pokraje krachu ocitl zpět na vrcholu finančních impérií. Již dlouhé roky baží po elitě obchodních společností - po Investu, které patří aristokratické rodině De la Grip. K dosažení plánů však potřebuje na svoji stranu získat někoho z nepřátelské rodiny. A jak se zdá, nejvhodnějším kandidátem je Natalia.

Natalia De la Grip celý život nesla tíhu zodpovědnosti vůči své rodině, v níž zastával autorativní roli její otec. Ona byla vždycky pouhým pěšákem ve hře, který měl plnit svou funkci. Nicméně Natalia hodlala jít vlastním směrem, a tak se jí podařilo vyšplhat na místo jedné z nejlepších firemních poradkyň finančního světa.

Jednoho dne ji zcela nečekaně David pozve na oběd, a ačkoliv je zprvu nedůvěřivá a podezřívavá, v příjemné společnosti obávaného kapitalisty se jí zalíbí. Každým dalším setkáním Natalia propadá jeho kouzlu, ani cílevědomý David nezůstává chladný, i když sám sebe přesvědčuje, že se jedná pouze o obchodní záležitost. Z malého plamínku se ale rozhoří požár a jedné noci je oba horoucně sežehne. Mezi jejich vztahem však stojí dávné tajemství a nenávist, která se váže k Nataliině rodině. David je odhodlaný Investum zničit, avšak nakolik dokáže ovlivnit jeho touhu po pomstě láska? A jak lze mezi dvěma nepřáteli nalézt důvěru? 

Na knize bylo cítit velké patriarchální přesvědčení, které po celou dobu čtení nepříjemně bodalo do očí. Hlavní roli měli muži, žena byla druhotným zbožím, kterým se zaplňovala prázdná místa. Občas na mne přicházel pocit, že jsem se ocitla v době minulé a o nějaké emancipaci se v podstatě ani nedalo mluvit. A právě David byl sympatický tím, že nezapadal mezi onu privilegovanou vrstvu a razil naprosto opačné heslo. 

Kniha Nepřátelé a milenci nabízí podobné téma, kterým se pulty knihkupectví hemží. Nicméně poskytuje zcela odlišný pohled na společnost a svět byznysu, než jaký nám nabízejí všechny ty americké hitovky. Simona Ahrendtová ovládá poměrně čtivý styl psaní, tudíž je kniha o to víc lákavější. Nepochybně dokáže upoutat zájem nejedné romantičky, která touží po vzrušujícím příběhu. 

Hodnocení: 83 %

Recenzi najdete na stránkách Neoluxoru.
Děkuji za poskytnutí elektronické knihy k recenzi.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.