Do Paříže za svým snem

19:08


Jednou v životě přijde chvíle, kdy je potřeba velkých změn. Změn, které se zdají být pouhým vánkem hladícím tvář, působí jako nepatrný a neviditelný element, vzdálený a přitom tak blízký… Stačilo však proměnit své sny ve skutečnost, která otevřela cestu do Pařížských ulic plných umění, přátel a hlavně života... 


Lady Helena Montague-Douglas-Parrová, anglická dáma vychovávaná v tom nelepším přepychu a s rodokmenem sahajícím stovky let do minulosti, si posledních několik měsíců prošla složitými událostmi. Doslova se kvůli těžké nemoci ocitla na hranici života a smrti, její rodina se dokonce vzdala naděje na Helenino uzdravení, nicméně Helena si našla cestu zpět k životu. Našla nový cíl, který jí probudil, oživil jako fénix zvovuzrozený z popela. A tak Helena přesvědčí starostlivé rodiče a přihlásí se na výtvarnou akademii v Paříži. Doufá, že zapracuje na svých malířských schopnostech a snad dojde na zcela odlišnou úroveň, než kterou ji mohla přinést domácí výchova.

Z Anglie ji nežene jen pouhá touha po studiích umění. Před lety se jako mladá dívka zasnoubila s Edwardem, mužem, který pocházel ze stejných upjatých společenských kruhů, nicméně válka a další vnější okolnosti situaci posunuly jiným směrem. Její vyvolený, zraněn na duchu i fyzicky, ji nakonec požádal o zrušení zasnoubení, což ji přivedlo do nepříjemných klevet. Helena se od té doby stala opomíjenou a opovrhovanou. A právě v Paříži by mohla být někým jiným, obyčejnou studentkou umění - Helenou Parrovou. Bez minulosti a bez problémů vycházejících z jejího původu, byla před ní pouze přítomnost a budoucnost.

V Paříži, v zářivém a krásném městem, se Helena postupně nalézá. Pod svá křídla si ji vzala nekonvekční teta Agnes, která je jí oporou i kamarádkou. Přestože má pocit, že roční kurz na akademii pod vedením přísného mentora nemá šanci zvládnout, svým odhodláním pokračuje v cestě za vysněnými ideály. Nalézá věrné a chápavé přátele, s nimiž proniká do ulic Paříže 20. století, potkává spoustu umělců, kteří stojí na vzestupu kariéry, i přitažlivého Sama Howarda, s nímž ji pojí přátelství…a možná i něco víc? Splní se všechna Helenina očekávání a přání, ve které věří a doufá v ně? 

Prostředí umění, kaváren, rádoby umělců i nekonvekčnosti - takovou Paříž dokázala Jennifer Robsonová přivést k životu. Lehký, příjemný, ale přitom poutavý a neodmyslitelně krásný příběh Heleny a jejích kroků za vlastní budoucností pohladí rozjitřenou duši a zpříjemní podzimní pochmurné dny. Jelikož Jennifer vládne čtivým stylem, dokáže čtenáře ke knize připoutat na celý den, vtáhne ho do vzkvétajících pařížských ulic a vzbudí představy o tom, jaké by to bylo žít v Helenině době. 

Užívala jsem si každou stránku knihy, jeden list se zlehka otíral o druhý, až nakonec Helenina cesta za hledáním vlastního já skončila. Zpočátku jsem se obávala, jaký dojem na mne kniha udělá, ale krásná obálka a sympatické postavy učinili své. Každý, kdo má chuť nahlédnout do blyštivé Paříže dvacátého století, bude příběhem nepochybně pohlcen.



Hodnocení: 98 %
Děkuji Neoluxoru za poskytnutí elektronického recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.