Recenze | Náladové a protivné



Autor:Julie Hollandová
Žánr: léčitelství
Počet stran: 336
Rok vydání v ČR: 2016
NakladatelstvíGrada - Cosmopolis

•○•○•○•○•


Co tkví za ženskou "náladovostí"?

Nálada ovlivňuje každodenní průběh dne a obzvláště u žen je kategoricky hodnocena. V náladovosti údajně spočívá špatné jádro, je to přecitlivělý stav, který má občas blízko k hysterii či deprivaci. Avšak, ví vůbec někdo, jaké příčiny náladovost má, a že nemusí být pouze ženskou slabostí?

V současné přetechnizované a uspěchané době působí na psychiku spoustu vlivů, které dokáží pořádně pomotat duševní rozpoložení. Ačkoliv si to lidé neuvědomují, ženy na svých bedrech nesou hory problémů, úkolů a zodpovědností. Ženská životní energie dostává pořádně zabrat a někdy pomalu vyprchává a dostává se na samé dno. Tím, jak se snaží skloubit rodinu, práci, přátele i svůj volný čas, kterého se jim pro sebe nedostává, se mnohdy cítí na hraně svých sil, mají špatný pocit ze své údajné nedokonalosti, a dávají si za to vinu. Na druhou stranu se tento defekt snaží maskovat tak, aby vše vypadalo, že běží, tak jak má. Bez problémů, bez námahy. Nicméně dokonalá stabilita a lehkost neexistuje, a každá žena má právo nebýt nucena hrát si na něco, co  ve skutečnosti není.

Na náladovosti žen se vysoce podílí vliv přírody, tou je v podstatě vše dané, aniž by byla možnost to nějak změnit, přeonačit. Příroda je neústupná a stejně se vždycky projeví, tak jak chce sama. Bez ústupků. Biologické působení na náladovosti se odehrává především v hormonální rovině, která dělá neplechu svým neustálým kolísáním. Vyvolává v ženách citlivost, s níž v určité frekvenci reagují na své okolí, flegmaticky až dynamicky. V přírodě platí takový princip, že se buď přizpůsobíme, nebo zahyneme. A podobně se to podepisuje na ženách. Možná si toho nejsou vědomy ani ony samy, ale v tom onen přirozený zdroj síly. Stačí jen najít jeho pramen.

Julie Hollandová nabízí spoustu dalších pozitivních myšlenek a rad, jak pomoci ženám k spokojenému životu, přestože jsou považovány za tvora zcela podléhajícího svým emocím a slabinám. Před více jak dvaceti lety její lékařské praxe za ní přišlo nespočet žen, které u sebe rozpoznávaly určité symptomy, avšak nevěděly, odkud pochází, co s nimi dělat... Za ta léta však pacientky samy zjistili, co potřebují. Za Julií docházejí pro radu, jaké léky používat, nikoliv zjišťovat příčiny svých problémů. Svým způsobem je tento fakt děsivý, poněvadž ženy automaticky sahají po lécích a o nějaké přírodě nemůže být ani řeč. Přitom se právě ono řešení může ukrývat v ní.



Protivné a náladové - takové ženy opravdu bývají. A protože se i já můžu hlásit mezi toto pohlaví, částečně s tím souhlasím. Ale na druhou stranu, vždyť i muži mají své dny. I oni mění svou náladu jako nepředvídavé počasí, a mnohdy jsou nesnesitelnější než ženy samotné. V podstatě je už zažité, že ženy si všechno berou a přespříliš řeší, proto je jednoduché je  všechny naházet na jednu hromadu. Nicméně jádro problému najdeme v nás samotných. Ať jste žena nebo muž, je pouze na vás, jak zvládáte svůj život, jestli do sebe potřebujete dostat chemické výtvory, aby vás uvedly do klidu, avšak režii máte ve svých rukou, a záleží jen na vás, jaký si napíšete scénář.

Skrze knihu nahlédnete do světa plného potlačovaných, ale i vyjádřených emocí. Julie Hollandová se s lehkostí a nenuceností snaží ženám pomoci najít svoje klidné a spokojené já, ke kterému nevede cesta pouze prostřednictvím léků potlačujících přirozený stav. Bez klamání předkládá, jaké jsou výhody užívání i nevyužívání léků, také mluví o souvislostech, které se na náladách úzce podílejí a tím utvářejí celkový duševní život. A jak sama píše na konci úvodu: Kniha Náladové a protivné vám ukáže cestu a dodá vám nástroje, jež budete potřebovat k tomu, abyste se o sebe uměly dobře postarat.

4/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství

Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.