Recenze: Bez naděje


•○•○•○•○•


Autor: Colleen Hoover
Původní název: Hopeless
Série: Bez naděje #1
Počet stran: 384
Žánr: YA
Rok vydání v ČR: 2014
Nakladatelství: YOLI

Anotace:
Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly.
Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.


Colleen Hoover
Bestsellerová autorka žije v Texasu se svým manželem a třemi syny. Již první série Slammed se stala populární a ocitla se na žebříku New York Times. U čtenářů sklízí mnohé úspěchy, ze strany kritiků různá ocenění.
Colleen je možné najít na sociálních stránkách, kde je aktivní a se svými čtenáři komunikuje. Patří i mezi ty autory, kteří chodí do knihkupectví a tajně podepisují svoje knihy. Pro kupujícího čtenáře vskutku infarktové překvapení. 


Je lepší zjistit pravdu, nebo věřit lžím?

Dojmy a připomínky  
Kniha Bez naděje mi byla doporučena kamarádkou, tak jsem si řekla proč ne. Líbilo se mi celkové provedení obálky, která mě zaujala hned na první pohled. Dýchala z ní jakási aura zamyšlení a životních peripetií. Na druhou stranu oranžová barva symbolizuje optimismus, radost ze života i sebedůvěru a nadšení. Vzniká kombinace protichůdných aspektů, které v konečném smyslu dávají jasný závěr: v depresivních chvílích oranžová dodává energii a povzbuzení.
Zpočátku mi nebylo jasné, jak se proti knize stavět. Prvních pár stránek ve mne nevyvolávalo určité pocity. No i když, Skyiny noční pánské návštěvy se mi zrovna dvakrát nezamlouvaly, netuším, proč tomu tak je, ale dokud nepřišlo vyjasnění ohledně jejího vztahu k opačnému pohlaví, vážně jsem byla toho mínění, že patří mezi "poletuchy"...
Setkání Holdera (vážně by mě zajímalo, proč chtěl, aby mu všichni říkali příjmením) a Sky v obchodě vzbuzovalo spoustu otázek. Holderovo chování bylo vážně zajímavé. Nestává se normálně, aby holka stála u pokladny a cizí kluk na ni začal podivně čučet a mít nesmyslné dotazy... Sky udělala přesně to správné: zabouchla mu dveře před nosem a ujela pryč.
Těch otazníků vyskakovala čím dál víc. Holder něco věděl, ale nechtěl říct. Sky požadovala odpovědi, které jí nechtěl, ani nemohl dát, proto mnohokrát docházelo k četným roztržkám a hádkám. Zdravý vztah tu a tam potřebuje utužit, v tom oba dva neměli problém.
V zahraničních knihách (u nás se s tím málokdy setkávám) mě pokaždé fascinuje, jak strategicky mají teenageři umístěně pokoje. Sky stačilo pootevřít okno a šup, návštěvník byl vevnitř. Já tohle provést, tak buď skončím polomrtvá v předzahrádce nebo si dotyčný sebou musí nosit v příruční taštičce žebřík, aby se mohl do pokoje ve "věži" dostat. Nepočítaje, že mé okno směřuje akorát tak přímo k silnici s výhledem na sousedům zelený barák. Nespravedlnost vládne světu. Kolikrát mě napadlo, jaká by byla sranda v noci zmiznout, aniž by si toho byl někdo vědom...


"Do hajzlu se všema poprvý, Sky. Pro mě je důležitý jen to, že s tebou je to navždycky."

Sky od malička vyrůstala u své adoptivní matky. Nepátrala po své minulosti, nezajímala ji. Máma zemřela, o tátovi příliš nepřemýšlela. Přece jen to byl on, kdo ji nechal napospas osudu, opustil ji.
Její máma ji od malička vyučovala doma a stranila se veškeré elektroniky, tudíž Sky vyrůstala bez zásahu moderního kamaráda jako je mobil, počítač nebo televize. Svým způsobem žila v izolaci od okolního světa.
Díky své kamarádce Six si ale prosadí svou a na střední škole dochodí poslední maturitní ročník. Sky je záhy přesvědčena, že život středoškolačky není tak zábavný a zajímavý, jak si myslela. 

"Zásadně jsem necítila nic ke klukům, se kterými jsem si vyšla."

Skyiny známosti nikdy nepřesahovaly hranice citů, k žádnému  z těch kluků nic necítila. Myslela si, že toho není schopná, což se změnilo s Holderovým příchodem. S ním najednou pociťovala nepoznané, přestože jí přinášel trápení a problémy...a nechtěná odhalení. Sky časem zjišťuje, že jejich minulost je propojená, že on je ten, který jí může odpovědět na otázku o jejím původu. Ale tajemství z minulosti není radno vytahovat na povrch, natož po tolika letech. Sky na vlastní kůži pocítí, jaké je to čelit děsivým pravdám...


"Hope a Les," prohodil pro sebe. "To je vlastně slovo! Hopeless. Beznadějný."

Dean si v životě zažil už velké množství nesnází a těžkostí. Žije v domnění, že zklamal všechny, co ho kdy milovaly. Sestru, matku...i Sky. Pohled do její tváře v něm probudil vzpomínky, jež tiše dřímaly v podvědomí a náhle vybuchly jako gejzír a znovu rozpoutaly katastrofu. Chce ji ochránit před bolestí, ale i samotnou minulostí. Ale skrývání pravdy vede k dalším lžím, které se později projeví jako ničivá vlna s obrovskými následky. 
Po zjištění, kdo Sky skutečně je, se ocitá mezi radostí, ale zároveň i smutkem. Odhalit realitu by znamenalo změnit celý Skyin  svět od kořenů a zničit její dosavadní přesvědčení, čehož se oprávněně obává...

„Obloha je tak krásná. I když je zatažená nebo prší, pořád je nádherná. Mám ji ze všeho nejradši, protože kdybych byl smutnej nebo měl strach, stačí se na ni podívat, a ona tam stejně bude… a pořád stejně krásná.“

Holder nejspíše vypadá jako typický bad boy, sexy kluk s temnou minulostí a uhrančivýma očima. Na rozdíl od jiných k tomu má však svoje důvody, nesnaží se být neodolatelným pro dívky ani oblíbeným ve škole. Za sebou si jako vězeňskou kouli táhne špatné prožitky, nejen z dětství, ale i sebevraždu sestry Les, rok starou záležitost. Na jednu stranu vyčítá sobě, proč jí nemohl pomoci, na druhou, proč byla Les tak slabá a udělala to. Brzy zjistí, že její pohnutky a osudy Sky měly stejné příčiny...

Naděje vždycky existuje...
Sky a Holder tvoří sehraný pár, ve kterém se navzájem doplňují. Jejich vztah postupně prochází fázemi od náhodného setkání s  nezodpovězenými otázkami, přes přátelská setkání, následné vášnivé vzplanutí, co dává příběhu říz, až po dramatická odhalení a vyvrcholení. Láska. Vášeň. Tajemství. Bolest. Naděje. Minulost. Tohle všechno vystihuje příběh Sky a Holdera.

Bez naděje se nedá přímo zařadit k žánru Young adult nebo New adult. V knize se stýká více druhů témat: romantika, napětí, zneužívání; tudíž záleží na specifikaci nakladatelství nebo vašeho názoru.

Když jsem zjistila, čím si Sky jako malá musela projít, nevěděla jsem, jaký pocit převažuje. Zda znechucení nebo lítost nad jejím osudem. Skutečnost,že své zážitky vytěsnila z paměti, byla pro malé dítě jednodušší, ale za to po letech přišla ve zdvojnásobené verzi. Nevím, jak bych se s něčím podobným vyrovnávala... Nicméně, Sky měla Holdera, který ji podržel a prožíval s ní její trápení se stejnou intenzitou.

•○•○•○•○•



Hodnocení


Kniha Bez naděje je poutavě napsaným příběhem, který vás nutí číst dál a dál. Ač se sem ta vyskytly pasáže, které mi nebyly po chuti, ta touha dozvědět se všechno od samých počátků převahovala. Sky mi byla v několika směrech sympatická, stejně jako Holder, kluk, který zažil své a přitom zůstal se Sky, přestože byla realita krutější, než bylo únosné.
Colleen Hoover píše čtivým způsobem, má tu schopnost vtáhnout čtenáře do děje a zachovat si jeho přízeň, i kdyby nebyl spokojen s vývojem situace. Vymyslela realistické postavy, které prožívají nesnáze osudu, a zároveň jsou typickými lidmi svého věku s touhou po normálním životě bez zbytečných přítěží.
Celkově jsem byla s knihou spokojená a v konečném důsledku není co vytýkat. Se Sky a Holderem mám spojený silný zážitek, který jen tak nevymizí, ani nevyšumí do prázdna. Plný počet hvězdiček si určitě zaslouží.

5/5 


Audio ukázka:









Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.