Voňavé léto aneb čtení s květinami


Úterý 30. června - den, který se jinak zvlášť neliší od ostatních, pouze tím, že se konečně ohlásily prázdniny v plné parádě! Hurá! Celým rokem se prolíná koloběh života, čekáte, až se prostřídají všechna roční období, aby nastalo to nejkrásnější a nejúžasnější - léto! 

Povaluji se doma na posteli a přemýšlím, čím zajímavým by se dal ozvláštnit poslední červnový den, krom nechtěné záležitosti jménem vysvědčení. Teplé počasí okrádá mé myšlenky a zve do své náruče. Za okny po parapetu poskakuje ptáček, trililkuje jako by snad hořekoval nad tím, proč se válím doma a ťukám do klávesnice u notebooku. Možná má pravdu, ale ten malý barevný opeřenec netuší, že právě dumám nad prázdninovým projektem. Holala. Mám takový nepříjemný pocit, že bych měla kámošovi na momentík zatnout tipec. Začíná být dosti vtíravý, křikloun jeden.
Ale zpět k tématu. Jo, jasně. Léto, vedro k padnutí, zpěvavé potvůrky na stromech a myšlenky kdesi v trapu, vzdálené miliony kilometrů. Nicméně, ten vnitřní pocit, který se bere, bůhví, odkud, mne inspiruje ke zpracování mého nápadu, ačkoliv ten ptáček ne a ne dát pokoj. Takovými záchvaty hysterie netrpím ani já, což je co říct...
K létu neomylně patří barevná příroda, kterou charakterizují různé vůně květin, stromů. plodů...třeba já si vždycky vybavím voňavé červené slaďoučké jahody. Ach ne, později musím zajít na zahradu na večerní loupení...

A právě květiny, jež svými pestrými hlavičkami zkrášlují letní (i jarní) pohled, a jejich vůně přináší vítr do našeho chřípí, těžce napadly mé mozkové závity. Často se procházím po loukách a pozoruji přírodu kolem sebe. Pro mou romantickou dušičku je to něco jako růžové brýle při zamilovanosti. Vidím jen tu krásu, chvíli, atmosféru a příjemně lechtavý, vzrušující, ale zároveň uklidňující pocit, který poskytuje odlehčení od reality a únik do snů. Ta čistá nevinnost, jíž květiny září na dálku, má v sobě cosi přitažlivého a lákavého. Och, brzy začnu být sentimentální, jakmile se dostanu k tématu kytičky, travička, rozkvetlé stromy, pomalu se stávám přírodním psychopatem. Právě se mi podařilo stanovit novou psychiatrickou diagnózu. Nevídané! 

Letní projekt s názvem Voňavé léto (myslím, že vzhledem k náplni programu příznačné pojmenování) je jednoduchý, žádné štráchy, spočívá ve výběru květiny a k ní přiložené knihy. Nemá žádnou periodiku, jedná se pouze o spontánnost, čili o náhlý okamžik, nápad nebo myšlenku. Hlavním účelem je výběr jakékoli květiny, je jedno, zda se vám líbí nebo vás prostě zničehonic napadla, či snad byla připomenuta nějakou situací. Má ve vás vyvolat emoci, případně pocit, že vybraná květina má  spojitost s určitou knihou (např. levandule - vybaví se mi kniha Levandulový pokoj; růže - Rudá jako rubín,...). Není důležité, zda je květina obsažena v názvu knihy, vyvedena na obálce, zmíněna v textu nebo k danému titulu pasuje či vám ji něčím připomíná. Jedná se zde o intuitivní a estetické cítění, které vnitřně určuje, co k sobě přiřadit.

Článek o dané květině může být okořeněn menší charakteristikou květiny, popřípadě čímkoliv zajímavým, zato by nemělo chybět odůvodnění, proč je kniha s květinou ve dvojici i s nezbytnými obrázky. Provedení je zdaleka jen na fantazii dotyčného člověka, protože každý má své originální nápady. Doufám, že můj letní projekt někoho osloví a s radostí se zapojí! Do té doby, zdar všem královnám krásy!


Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.